Malí světoběžníci (2022)

 

Je novinka od Blackfiru cílená pro mladší děti od 5 do 10 let. Jedná se o kooperativní hru o cestování za účelem poznání nových míst, zvířat a kultur z celého světa. 



O hře



Přední náhled krabice z unboxingu

Tuto dětskou hru vydala v roce 2021 společnost Tactic Games Oy, která vydává své hry po světě pod značkou Tactic a již několik desetiletí je předním výrobcem a producentem deskových her, kromě toho také atraktivních hraček a dokonce je úspěšným vydavatelem dětských knih. Společnost byla založena v Pori (tedy ve Finsku v r. 1967) specializující se v podnikání ve stolních a outdorových hrách, hračkách a dětských knih s ročním obratem 35+ milionů €. Mezi její nejznámější herní kousky patří především klasické hry (Šachy, A-Z kvízy, Backgammon atp.), a také známé hry typu Alias, Evropa, iKnow. Ve světě má několik dceřiných poboček tj. ve Finsku (hl. sídlo), Švédsku, Dánsku, Norsku, Francii, Polsku, Nizozemsku, Spojeném království a v USA. Dětská hra Malí světoběžníci byla vyrobena konkrétně ve Finsku s originálním názvem Maailman Lapset (v EN The Children of the World) a pyšní se v celosvětovém žebříčku Boardgamegeek.com celkem slušným ohodnocením 6.0. Tuto krásnou hru pro (před)školní děti lze sehnat u nás v češtině za skvělou cenu okolo 500 Kč.

Zadní náhled krabice z unboxingu



Rozbalení krabice



Video z rozbalování (unboxing):


V roztomile barevné krabici najdeme:
              • 1 hrací desku
              • 100 karet
              • 1 cestovní pas + 12 odnímatelných razítek
              • 1 sáček
              • 40 cestovních žetonu
              • 7 jízdenek
              • 6 herních postav + plastové stojánky
              • 1 kostka + nálepky
              • 1 česká pravidla hry


Hraní se světoběžníky


Představovačka s dětmi

V této dětské hře se hráči společnými silami snaží za pomocí úkolů získat do cestovního pasu všechny chybějící razítka. Cestují po krásně malovaném hracím plánu a po kontinentech poznávají celý svět. Ve hře je celkem možné navštívit šest kontinentů: Severní Ameriku (červeně), Jižní Ameriku (zeleně), Evropu (fialově), Afriku (žlutě), Asii (modře) a Austrálii (oranžově). Na sedmý kontinent Antarktidu (bíle) se necestuje s hráčskými figurkami, ale vykládají se na něj tři karty obrázků z balíčku. 

Cestování po kontinentech

Hráči si vybírají obrázek a zařazují jej do vytipované oblasti (tedy kontinentu), o které se myslí, že s obrázkem nějak souvisí. V případě uhodnou-li správně, mohou odpovídat na otázku na zadní straně karty. Otázka může být 1 ze tří variant typu – Kde na světě? Najděte to. Víte že… 

Karty s otázkami

Pokud odpoví hráč správně - dostane za odměnu razítko do cestovního pasu, pokud odpoví špatně – nedostane nic. Ale nic se neděje, v dalším kole může odpovídat případně znovu.

Razítka do pasu

Ještě však než hráč ukončí dané kolo, musí po otázce (ať už zodpověděl správně či špatně) zalovit v látkovém pytlíčku a vylovit z něj dva kulaté žetony. Pokud jsou na nich vyobrazení dva průvodčí, musí použít 1 ze 7 jízdenek. Byl totiž přistižen průvodčím a ten jeho cestu přes kontinenty označil v lístku. Hráč použije jednu jízdenku a otočí orazítkovanou stranou nahoru. Jestliže však hráč vytáhl z látkového pytlíku je jeden kulatý žeton s průvodčím a druhý prázdný nebo oba dva prázdný (prostor vozu), nemusí se prokazovat jízdenkou a jeho cesta přes kontinenty je protentokrát zdarma.

Vzhledem k tomu, že jde kooperativní hru - všichni hráči buď spolu vyhrávají, anebo prohrávají. Vyhrávají, pokud získají všechny razítka do pasu. Prohrávají, pakliže jim dojdou všechny jízdenky.



Závěrečné zhodnocení



Novinka pro děti se opravdu moc povedla.
Nejenom svým hravým a pestrým designem krabice, ale také vcelku kvalitními komponenty. Barevné postavičky jsou roztomilé, dobře drží na plastových podstavcích a vůbec nevadí, že jsou jen z kartónu. Pro děti jsou v pohodě.
Dřevěnou kostku si sice musíte sami polepit potisky, ale to zvládnete levou zadní. Detailní hrací plán s kontinenty se dětem bude opravdu líbit. Obzvláště když zjistí, že se dá skládat dohromady jako nějaké puzzle. Ani dno krabice nezůstává klasicky bílé jako u jiných her, ale krásně ladí v kompaktní celek.

Co se týče mechaniky, tak ta je celkem jednoduchá - prostě si vyberete obrázek, posléze hodíte kostkou a posunete svojí figurkou, následně odpovíte na otázku. Úroveň otázek je odpovídající dětem školního věku 7-10 let, pokud hrajete variantu hry bez otázek tj. jen s obrázky, tak klidně 5+. 
U těch otázek byste přece jen měli mít nějaké ty znalosti ze zeměpisu získané ze školní látky, než ze školky.

Předškolní děti pro začátek si odpovědi mohou třeba tipovat, alespoň si je do budoucna zapamatují. Jinak hra podněcuje u dětí zvídavost a touhu dozvědět se více o kulturách na jednotlivých kontinentech. Určitě doporučuji jako skvělou, zábavnou a vzdělávací hru pro děti. Dospělí jí sice docení, ale neužijí si jí tolik jako děti vzhledem k banálnosti otázek a jednoduchému cestování po mapě. 

Malí světoběžníci je krásná hra cílená především pro děti od 5 do 10 let. Děti se u ní dozví spoustu zajímavých informací a snaží se je zařadit do světa. Jde zkrátka o takové prvotní seznámení dětí se zeměpisem v hravé formě.


ZA POSKYTNUTÍ HRY K RECENZI DĚKUJEME VYDATELI.



MALÍ SVĚTOBĚŽNÍCI
(V ORIG. MAAILMAN LAPSET)
VYDAVATEL ORIGINÁLU: TACTIC
VYDAL CZ: ADC BLACKFIRE ENT. S.R.O.
ROK VYDÁNÍ: 2022
POČET HRÁČŮ: 2-6
VĚK: 5+ LET
HERNÍ DOBA: 15 MINUT


Stručný verdikt s ohodnocením

Malí světoběžníci jsou krásnou dětskou hrou pro děti, které zajímá zeměpis a všeobecná kultura z celého světa. Seznámí je tak hravou formou s mapou světa, s rozdělením jednotlivých kontinentů, představí nová místa, cizokrajná zvířata, zajímavé stavby atd. Vše vcelku v jednoduché kooperativní hře, která je přitažlivá svojí roztomilou grafikou, malovanými figurkami a hracím plánem, který se skládá do sebe jako puzzle. Zkrátka příjemná hra pro děti se zeměpisem.
 Celkové hodnocení: 87,500 = 88 %


Klady a zápory

+ příjemná grafika a celkový vzhled hry
+ kvalitní žetony a karty
+ strašně jednoduchá pravidla
+ hravá forma výuky zeměpisu
+ nízká cena

- pro dospělé až moc jednoduché
- obrázky a otázky na kartách se časem okoukají (jen 100 karet)