Cestujeme po hradech a zámcích (2011)

Úvodní obrázek

Cestujeme po hradech a zámcích je rodinná hra na principu klasických her s tržním mechanismem obchodu, házení kostkami a sestavování kolekcí karet jako u Monopoly či Dostihů & Sázek. Chybí však jakékoliv blafování, sázení a škození soupeři. Jedná se ryze českou hru, ale bohužel jméno autora ani kreslíře se mi nepodařilo vypátrat. Přece jen jde už o starší kousek vydaný firmou DINO TOYS, s.r.o. v roce 2011 a tenkrát se na hru ilustrátoři ani autoři ještě nepsali. Byla vyhotovena ve dvou verzích – s mapou České republiky pro Čechy a mapou Slovenské republiky pro Slováky. V recenzi si projdeme jen verzi s ČR (dále Česko). Jak už sám název napovídá: potulujete se svou rodnou krajinou, ať už pěšky, na motorce nebo autem, a snažíte se navštívit nejznámější hrady a zámky (ve hře jich je celkem 12). Jedná se rozhodně o graficky lepší předělávku hry než tehdy vydanou firmou Tofa Semily v roce 1980, která měla stejný název i herní systém, ale po letech došlo k oprášení a zjednodušení pravidel.

Po objednání hry přes e-shop vám za ty peníze (cca 320 - 430 Kč) přijde domů poměrně velká krabice. Sice štíhlejší oproti ostatním klasickým deskovkám, ale opravdu zato velká. Těžko říct, proč se tvůrci odhodlali k takové nadměrné velikosti. Přitom by stačila poloviční. Na krásně malovaném obrázku na krabici vidíme čtyřčlennou rodinku putující po výletě kolem hradů. Když krabici otevřeme, najdeme v ní velký hrací plán, černobílý papír s pravidly a ve spodní části hrací karty a figurky.

Krabice hry

Základem hry je dvanáct karet nejznámějších hradů (po 4 kopiích), které máte během svých toulek po Česku navštívit – tj. provézt prohlídku (10 korun) a vyfotit (5 korun). Navštívíte takové památkové skvosty jako Kost, Křivoklát, Český Šternberk, Litomyšl, Bouzov, Kroměříž, Lednice, Telč, Hluboká, Český Krumlov, Konopiště či Karlštejn. Na lícní straně karet jsou vyobrazeny malované podobizny těchto hradů a zámků, zatímco na rubové straně se dočtěte zajímavé informace k těmto stavbám a jejich historii (či něco o jejich panovnících). Vzhledem k tomu, že tvůrce nové přepracované deskovky DINO TOYS, s.r.o. spolupracoval s Českým dědictvím UNESCO, jsou popisky ke stavbám detailně podrobné a dozvíte se v nich i takové zajímavosti, které byste v učebnici Dějepisu jen těžko hledali. Tvůrci totiž spolupracovali přímo s kastelány těchto hradů, kteří se o podrobnosti postarali.


Vydejte se s rodinkou na výlet za poznáním z pohodlí svého domova.


Výrazným prvkem této hry Cestujeme po hradech a zámcích (2011) je barevný hrací plán s mapou ČR, který je přece jen opravdu obrovský. Přitom by stačila možná poloviční velikost (A3), když je mapa s hrady a zámky uprostřed vlastně k ničemu. Nevyužívá se a slouží jen pro představivost. A je to celkem velká škoda, že tvůrci ten vnitřní prostor hracího plánu nijak efektivně nevyužili. S manželkou jsme dostali nápad, že by se to dalo na ní znázorňovat – kdo kolik má vlastně hradů a zámků (u většího množství karet si přece jen nejste jistí). To znamená, že po prohlídce hradu a získání fota či pohlednice by si hráč umístil na příslušný hrad svou figurku. Vědělo by se alespoň, kdo a jaké má hrady a zámky. Jenže zkuste najít min. dvanáct stejně barevných figurek pro jednoho hráče. Samozřejmě dají se využít i jiné věci než jen figurky. Každopádně je to škoda, že se tvůrci nezamysleli a velkou mapu s hrady a zámky nevyužili (vedle jsou políčka na karty Finance a Loterie). Šlo tedy hrací plán zmenšit. Samotná mapa Česka uprostřed je tedy jen na okrasu, zatímco vy se budete toulat po herních políčkách po obvodu desky. Najdete zde města, kempy, hotely, čerpací stanice či vinice, ale i také právě vyhledávané hrady a zámky. Startovacím políčkem je PRAHA odkud se hráči rozeběhnou do všech směrů (chtěl jsem napsat po malebné mapě, ale prostě po obvodu hracího plánu) a sbírají co nejvíce fotografií a pohlednic ze starých památek rozsetých na hracích políčkách.

Rozložení hracího plánu a komponentů

Dalším zajímavým prvkem této hry jsou cestovatelské figurky. Najdeme zde tři typy a všechny ve čtyřech barvách (červená, modrá, zelená a žlutá), takže dohromady 3 x 4 je dvanáct barevných figurek. Každý hráč má svou barvu, proto je možné hru hrát ve 2 až 4 hráčích. Klidně by mohl hrát i pátý hráč, ale asi je to omezeno právě počtem figurek a bankem, aby vyšly peníze. Figurky jsou dřevěné a jsou vyřezávané do tvarů. Všechny hráči začínají jako Pěší turisté, takže si se svého barevného panáčka umístí na startovací modré pole PRAHA (jestli se domluví, můžou začít hru v jiném městě). Po určité době a po zisku více peněz si mohou ve městě zakoupit jinou variantu figurky téže barvy – a to buď Motorku za 200 korun, nebo Auto za 400 korun. Přechod na Auto je možný, ale nejdříve hráč musí vlastnit Motorku. Figurky jsou tedy vyřezávané do třech tvarů: panáčka (turisty), motorky a auta. Jsou tedy dobře rozeznatelné. Každá figurka, jak už je jasné z typu dopravního prostředku, má svůj specifický pohyb po hracím plánu: pěší turista – používá hráč jen jednu kostku, motorku – používá dvě kostky a může se vybrat jednu padlou hodnotu, o kterou postoupí vpřed, či auto – používá stejně dvě kostky jako motorka, ale může si vybrat ze tří hodnot hodu (tzn. na jedné či druhé kostce, či navíc součet těchto hodnot na obou kostkách). Musím uznat, že cestování ve hře je vymyšleno skvěle. V závislosti na lepším dopravním prostředku máte více možností pohybu, rychlost a tedy i možnosti výběru políčka na hracím plánu, ale zároveň musíte platit větší výdaje za benzín či za nocleh.

Zadní část krabice

Když už jsme u toho placení, musím se zmínit o penězích. Čím vlastně hráči platí za prohlídky a jiné služby? Krásně barevnými papírovými bankovkami, které si při prvním hraní vytrhají ze štočku. Bankovky mají tradiční nominální hodnoty 5,10, 25,50, 100 a jsou uváděny se symbolem koruny.  Musím říct, že k papírové bankovky velice kladný vztah. Vždycky si vzpomenu na staré dobré hraní Dostihů & Sázek s rodinou. Jedině dvě výtky k bankovkám mám, že jsou nepřirozeně štíhlé (podlouhlé) a nemají místo k uložení v krabici. Musím je dávat do sáčku nebo do gumičky. Pokud chcete získat peníze, musíte - buď projít startovacím políčkem PRAHA (získáte 20 korun nebo 50, pokud na něm skončíte), získat štěstěnou z Loterie či Financí, zajít si na brigádu při vinobraní a sázení stromů (50 korun tj. slušný balík), anebo investovat do Akcí (dostanete 50 % z podílu, pokud stojíte na políčku, které vlastníte, nebo 10 % z jiných akcií, které máte). Jinak na ostatních políčkách spíše platíte, anebo vás na nějakou dobu zdrží. Pokud chcete nějakou slevu ze splacení, určitě se vyplatí zajet do města a koupit si tam nějaký předmět - fotoaparát (nebudete muset kupovat pohlednici za 5 korun při návštěvě památky), stan (při ubytování v kempu zaplatíte polovinu), dopravní prostředek Auto či Motorku (usnadní a zrychlí vám cestování) či můžete zakoupit Akci čokoládoven, pivovarů či lodní dopravy. Určitě doporučuji zakupovat akcie, které sice nejsou zrovna levné, ale později vám mohou přinést více peněz: Předměty jsou spíše jen pro malé slevy, ale taky se hodí na cesty.

Jinak každý hráč obdrží na začátku hry 760 hradních korun v tomto složení 4 x 100 , 4 x 50 ,4 x 25 , 4 x 10 , 4 x 5 . To je celkem slušná suma na začátek, takže vykupování akcií bych se nebál.

Cestujeme po hradech a zámcích (2011) je celkem dobrá nenáročná hra pro odpočinkové hraní s dětmi. Velkou roli ve hře však hraje náhoda - tedy házení kostkami, chybí nějaké to sázení / blafování a také škození soupeři. Musím říct, že si jí více užijí děti od věku 7 do 15 let. Starší hráče bude nejspíše nudit vzhledem k jednoduchosti a nenáročnosti. Je to celkem škoda, že to je takové přímočaré - lehčí Monopoly. Navíc u hry je zbytečně moc velká krabice a taky herní plán, který nemá uprostřed žádné využití. No prostě čekal jsem u této hry více prožitků a zábavy při cestování po hradech a zámcích. 

Sepsal pro vás Tomáš Martinec

Děkujeme všem kastelánům, kteří se podíleli na přípravě textů o historii a zajímavostech památek.




Originální název: Cestujeme po hradech a zámcích
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 7 let
Herní doba: 30 min
Rok vydání: 2011
Herní kategorie: dětská hra


Stručný verdikt s ohodnocením

Česká rodinná hra za památkami UNESCO. Ideální pro odpočinkové hraní rodičů s dětmi bez nějakých známek škození. Přesto této hře to škození tak trochu chybí, na hracích políčkách by mohly být uvedeny ceny a uprostřed hracího plánu nemá mapa žádné využití. Zbytečně moc velká krabice, která zabírá jen místo. Jinak jako hra pro cílovou skupinu s tržním mechanismem je v pohodě - tak trochu jiné Monopoly a Dostihy & Sázky.

Celkové hodnocení: 76,250 = 77 %

Klady a zápory

+ jasně a srozumitelně napsaná pravidla
+ česká hra se známými hrady a zámky (informace přímo od UNESCA)
+ tvarované postavičky ze dřeva, které můžete během hry měnit (pěšec, motorka a auto)
+ pěkné bankovky, tržní mechanismus - koupě za peníze a naopak
+ podobnost s Monopoly a Dostihy & Sázky

- zbytečně velká krabice a herní plán
- nevyužitá mapa uprostřed herního plánu (pouze přehledka hradů a zámků)
- na hracích políčkách by mohly být uvedeny další informace (např. ceny)
- chybí škození soupeři, když stoupne na políčko, které vlastníte (třeba Akcie)
- karty Financí a Loterie moc stručné úkony