Bulánci: Speciální jednotky (2022)

 

„Druhá polštářová bitva vrcholí. Již brzy se ukáže, který polštář je nejtvrdší. Epické bitvy se rozdrobily do taktických úderných akcí. Bulánčí důstojníci pobíhají z místa na místo nebo jen tak v kruhu a sestavují speciální komanda, která by o výsledku rozhodla během okamžiku. Který vůdce se ukáže jako nejschopnější?“
Je karetní hra na motivu připravované známé PC hry (verze 2.0), jež vznikala z nostalgie vývojářů k původní hře Bulánci z roky 2001 (verze 1.0), a která byla tou dobou velice oblíbená ve školních učebnách počítačové techniky. Kultovní česká videohra se po dvaceti letech vrací nejen pro počítače, ale také v podobě jednoduché karetní hry s podtitulem Speciální jednotky. Pojďme si ale ještě před recenzí něco říct k chystané novodobé podobě této klasiky na moderních PC platformách.


Bulánci se vrátí na PC


Původní autorské studio SleepTeam spustilo v minulém roce (konkrétně 17. května 2021) na Startovači kampaň, kdy plánovalo opět oživit Bulánky tentokrát verzí 2.0 a přinést tak nezaměnitelný herní zážitek nové generaci hráčů. “Dlouho jsme si s myšlenkou na nové Bulánky pohrávali a nakonec jsme se nechali unést nadšením a voláním komunity po moderním bulánčím titulu,” říká Jaroslav Wagner ze SleepTeamu. Nemělo by jít o čistokrevný remaster, ale o zcela novou hru, jejímž cílem má být vstup roztodivných polštářků mezi současnou generaci her. Autoři plánovali nejen přerod do 3D, ale v případě úspěšné kampaně chtěli hru přinést na PC a konzole (později i na mobilní telefony). Hlavním lákadlem byla možnost klání ve více hráčích na všech platformách a to v různých hratelných módech, které rozšíří klasický deathmatch. A protože kampaň byla na Startovači více než úspěšná, můžeme se ještě letos dočkat vydání této celkem dobře známé bulánčí klasiky v  novější hávu.

Trailer na Startovači


PC klasika jako karetní hra


Tuto karetní hru jste mohli získat jako exkluzivní crowdfundingové odměnu, když jste na Startovači podpořili vývojáře k rebootu této PC hry. Nakonec se rozhodl i vydavatel deskových her ADC Blackfire Ent. s.r.o., že tuto hezkou, malou a svižnou karetní hru podpoří a vydá jí znovu z nostalgie pro hráče.

Karetní hra v malé krabičce

Ve hře vystupuješ v roli bulánčího důstojníka, který má za úkol sestavit co nejlepší speciální jednotku vojáků. Každá jednotka má jen čtyři členy v podobě karet, ležících před hráčem. Nejsilnější jednotka vyhrává bitvu, ale válka ještě nekončí. Je potřeba tedy sestavit další a další jednotky, dokud nezískáš 5 knoflíků a nedosáhneš tak hodnosti generála. Cestou budeš plnit všelijaké mise a likvidovat přitom nepřátele - jakými jsou třeba Kulometčík Plumbík, Dělostřelec Kapslík, Plukovník Kuchlík či Sniper Terčík. Dávej si však pozor!, ať vaši jednotku nepřekvapí nepřítel či nešlápnete během mise na minu.

Unboxing karetní hry


Jak se to hraje?


Jedná se o kooperativní i kompetitivní hru. Můžete buď změřit sílu se svými soupeři nebo společně plnit speciální mise. V krabičce naleznete 44 karet, 20 žetonů s knoflíky a dvojí pravidla (CZ, SK). Tato celkem svižná a rychlá karetní hra vám zabere 5 - 15 minut času dle počtu hráčů.
Bulánek s bouchačkou

Hra začíná rozdáním čtyř karet každému hráči. Na dvě před sebou se může podívat, ale neukazuje je svým soupeřům. Zbývající dvě karty zůstanou i jemu skryté. Následně se během čtyř kol vytváří co nejsilnější jednotka Bulánků, což je dáno číselným označením těchto karet. Na výběr jak hrát máte dvě možnosti - buď si vezmete horní kartu (odkrytou) z odhazovacího balíčku, kterou vložíte na místo jiné neodhalené karty ve své jednotce, anebo si vytáhnete horní kartu z dobíracího balíčku (neodkrytou), od které netušíte co vlastně skrývá - jestli bulánčího vojáka, nepřítele, ducha či dokonce minu. S touto kartou můžete naložit dvěma způsoby - můžete ji zahodit a otočit místo ní jednu ze čtyř karet ve své jednotce (znáte dvě karty) či si ji můžete vyměnit rovnou za jinou neodkrytou kartu.

Karty i s knoflíky

Po čtyřech kolech máte tak vytvořenou svojí speciální jednotku Bulánků, která vám přinese nějaké ty body (číselné označení v horním pravém rohu karty). V případě že máte ve své jednotce dva stejné Bulánky, tak k nim připočtěte automaticky navíc stejnou bodovou hodnotu (tzn. jako kdyby jste tam měli tři stejné Bulánky). U postupky navýšíte svou celkovou bodovou hodnotu o 8 bodů. U čtyř stejných karet ve své jednotce automaticky vyhráváte hru a získáváte místo 1 knoflíku rovnou 2. Ve hře jsou také nulové karty, jako jsou třeba Diplomaté - ti ale pokud jsou ve dvojici ve vaší jednotce vám zdvojnásobí celkový počet bodů. Pak jsou tu také červené karty, jakými jsou Duch, Nepřítel a Mina. Pokud máte ve své jednotce Ducha, nestane nic zásadního - jen vám zabírá místo v jednotce a jeho bodová hodnota je 0 (v případě rozšiřujících pravidel jej můžete na konci hry vyměnit za jakéhokoliv padlého vojáka z odhazovacího balíčku). Nepřítel vám na konci hry odečítá -2 body a Mina, pokud ji odhalíte ve své jednotce, tak automaticky prohráváte hru (vyletěli jste do povětří).

Vítězí ten hráč, který po odehraní 4 kol má na konci nejvíce bodů.


Kooperativní varianta hry


V předešlém odstavci jsme si představili kompetitivní variantu hraní této karetní hry, ale pojďme si ještě představit kooperativní variantu, která mi přijde mnohém zajímavější a dokáže hru zpestřit.

V krabičce totiž najdeme několik červených karet, které nutí vás jako důstojníky měnit taktiku, abyste splnili všechny nové výzvy. Jedná se karty misí, které mají různé efekty a musíte porazit nepřítele.

Boj s padouchy

Průběh i pravidla zůstávají stejné, jen si před přípravou hry vylosujete náhodně jednu kartu mise a nepřítele, který je na ní vyobrazen a má určitou sílu. A pak společně s ostatními důstojníky se jej snažíte porazit, tedy spolupracujete spolu a snažíte se splnit misi. Obvykle platí, že každý hráč musí sestavit jednotku stejně silnou nebo silnější, než je hodnota na kartě mise s padouchem. Je tu však i skvělá výjimka tzv. Zrádná myš (ano, jedná se o tu vykukující myš zpoza kamene z vašich PC monitorů).

Můžete si zahrát i kampaň, kdy postupně plníte všechny karty misí a snažíte se vyhrát tuhle proklatou v pořadí již Druhou polštářovou válku mezi ozbrojenými Bulánky.


Cíl hry


Ve hře se tedy stáváte bulánčími důstojníky a vaším úkolem je sestavit co nejlepší speciální jednotku. Za každou vyhranou bitvu získáváte hodnost tedy knoflík. Je potřeba vyhrát další a další bitvy, dokud nezískáte 5 knoflíků a nedosáhnete hodnosti generála. Komu se to podaří jako prvnímu, vyhrává hru.

Za každý knoflík se zvyšuje vaše hodnost
                1. knoflík = poručík
                2. knoflík = kapitán
                3. knoflík = major
                4. knoflík = plukovník
                5. knoflík = generál


Závěrečné zhodnocení


Bulánci: Speciální jednotky jsou příjemnou oddechovkou, která překvapivě děti hodně baví, přestože jde opravdu o velice rychlou karetní hru, která je na konci nutí počítat a nestřílí se v ní (pouze ilustrace Bulánků na kartách se tváří drsně a jsou vyzbrojeni zbraněmi jako červíci ve Worms).
Při objednání hry dostanete do rukou malou tmavou krabičku s kresbou naštvaných bulánčích důstojníků. Tmavá barva s naštvanými hrdiny působí tak trochu depresivně i oproti trošku veselejším kartám, ale celkově to ladí s designem připravované PC hry - takže v pohodě! Krabička, barevné karty tak i žetony jsou z tvrdého materiálu, takže ke kvalitě výrobku není co vytknout. Pravidla by mohla být srozumitelnější obzvláště co se týká výkladu karet nepřítele, ducha či miny. Děti měly otázky, které jsme musely dořešit až během hraní. Co se týče tedy obsahu krabičky, není co vytknout.
Mně osobně vadila mechanika a rychlost hry, která mi přišla opravdu moc krátká. Navíc se jednalo spíše o takovou přebíjenou, nežli o plně zážitkovou hru kde kosíte střelnými a výbušnými zbraněmi protivníky. Nutnost u hry počítat body na konci každého kola tomu taky moc nepřidala.

Jednotka ozbrojených Bulánků

Ale v tom co jsem viděl jako nevýhody se po pár hrách s dětmi ukázala jako snesitelná zábava. Karetní hra s Bulánky hezky svižně utíkala a děti překvapivě bavila, ale pod věkovou hranici 6+ bych nešel vzhledem k té nutnosti počítání bodů. Nejdříve jsme hráli proti sobě, což se samozřejmě některým dětem nelíbilo, že jeden vyhrává a druhý ne, a tak jsme přešli na kooperativní hru s misemi. A tady jsem udeřil hřebíček na hlavičku, protože souboj s padouchy se dětem opravdu zamlouval. Je to sice ve stejném režimu, kdy musíte pokořit určitou hranici bodů, aby jste soupeře porazili, ale někteří z nich mají na kartě určitou podmínku. Obzvláště se mi zamlouvala karta se Zrádnou myší, která nutila nás hráče mít ne nejvíce bodů, ale co nejnižší hodnotu a zároveň také nemít 0. Byla to taková příjemná změna. Osm karet misí je dostačující a obzvláštňují celou tuhle karetní hru, kdy bojujete proti padouchům. Každý padouch má navíc legrační jméno, což se dětem také moc líbilo. Takže ve výsledku je tenhle herní mechanismus snesitelný, když si chcete dát nějakou tu partičku s dětmi. Hra se celkem hodí i na cesty, kdy nepotřebujete tolik toho prostoru kolem sebe a rychle hru zase sbalíte.
Velkou nevýhodou této hry, jak už to u těchto karetních her bývá je prvek náhody - respektive lízání karet z dobíracího balíčku tzv. kasárny a otáčení karet v jednotce. Můžete sice trochu taktizovat, ale stejně toho moc nevymyslíte. Doplňující pravidla jsou fajn - minér likviduje miny, duch navrací na konci hry mrtvého vojáka. Děti jsou však na hry s náhodou zvyklí a taktizování je jednoduché.
Překvapila mě však cena, která za takovou malou krabičku se pohybuje přes pětiset korun (aktuálně kolem 450 Kč), což mi přijde poměrně moc. Viděl bych to tak kolem 320 - 375 Kč vzhledem k tomu, jak se hra rychle hraje a jedná se spíše jen o takový crowdfundingový doplněk k chystané PC hře.
Ale zase se jedná o Bulánky, takže pro dospělé povinnost a pro děti překvapivě příjemná zábava.

ZA POSKYTNUTÍ HRY K RECENZI DĚKUJEME VYDATELI.


BULÁNCI: SPECIÁLNÍ JEDNOTKY
VYDAVATEL ORIGINÁLU: SLEEPTEAM
VYDAL CZ: ADC BLACKFIRE ENT. S.R.O.
ROK VYDÁNÍ: 2022
POČET HRÁČŮ: 2-4
VĚK: 7+ LET
HERNÍ DOBA: 5 - 15 MINUT


Stručný verdikt s ohodnocením

Karetní hra Bulánci: Speciální jednotky je takovou rychlou oddechovkou. Pravidla jsou velice jednoduchá a hraní jde poměrně rychle a svižně. Pro dospělé je to ale moc rychlé a až triviální, ale pro děti celkem snesitelná zábava. Tato karetní hra se hodí i na cesty. Pro hráče původní PC hry nostalgická povinnost alespoň vyzkoušet, než přijde nová verze 2.0 na počítačový trh.
 Celkové hodnocení: 81,250 = 82 %


Klady a zápory

+ nostalgie k původním PC hře
+ kvalitní karty i žetony
+ jednoduchá pravidla
+ nová grafika Bulánků
+ svižná hra
+ karty misí (padouchů)

- krátká herní doba
- příliš jednoduché hraní
- náhoda (tahání karet z dobíracího balíčku)
- nutnost umět počítat (děti 6+)
- přebíjená (žádná honička ani střílečka)
- poměrně vysoká cena