Hledej a najdi - Farma (2022)

 


Další novinkou od Blackfiru je hra cílená pro ještě mladší děti než u Malých světoběžníků (2022). Jedná se o jednoduchou puzzlevou deskovku s malovanými kartami a figurkami zvířat, kdy hráči mají na modulární hrací desce najít dvě odhalené věci (případně dostanou i traktor). Tématem série Hledej a najdi od Tacticu je Farma. Jedná opravdu o jednoduchou vyhledávačku s jednoduchými pravidly určenou pro děti 4+, ale zvládnou ji i mnohem mladší děti, pokud se dokážou rychle orientovat a vyhledávat obrázky dvou odhalených karet na hrací desce. Těm mladším dětem samozřejmě mohou pomoct rodiče. Nová hra je určená pro 2 až 4 hráče a zabere vám tak dvacet minut hraní.

Tuto dětskou hru vydala v roce 2021 společnost Tactic Games Oy, která vydává své hry po světě pod značkou Tactic a již několik desetiletí je předním výrobcem a producentem deskových her, kromě toho také atraktivních hraček a dokonce je úspěšným vydavatelem dětských knih.
Společnost byla založena v Pori (tedy ve Finsku v r. 1967) specializující se v podnikání ve stolních a outdorových hrách, hračkách a dětských knih s ročním obratem 35+ milionů €. Mezi její nejznámější herní kousky patří především klasické hry (Šachy, A-Z kvízy, Backgammon atp.), a také známé hry typu AliasEvropaiKnow. Ve světě má několik dceřiných poboček tj. ve Finsku (hl. sídlo), Švédsku, Dánsku, Norsku, Francii, Polsku, Nizozemsku, Spojeném království a v USA.
Dětskou hru Hledej a najdi - Farma  s originálním názvem Etsi ja löydä! Maatilalla (v EN Seek & Find - Farm) lze u nás sehnat v češtině za odpovídající cenu 400 - 500 Kč.


O hře


Vítejte na farmě! Na mírumilovném venkově se nachází pěkná farma s mnoha šťastnými zvířaty a s jejími dalšími malými poklady! Ale... kam všechno zmizelo?

Pomozte farmáři dostat zvířata, zeleninu a další veselé předměty zpátky do stodoly tak, že je najdete v okolí farmy. A pokud budete opravdu rychlí, můžete se vydat na menší projížďku na traktoru!

Díky oboustranné a neustále měnící se herní desce a tolika různým zvířatům bude asi mnohem náročnější, než si myslíte, najít to, co hledáte!

Rozložená modulární hrací deska s kartami a s farmami se zvířátky



Jak se to hraje?



Hra se hraje velice jednoduše.
  1. Otočte vrchní karty z dvou hromádek, které obsahují zvířátka, zeleninu a další veselé předměty.
  2. Pokuste se najít oba obrázky na herní desce.
  3. První hráč, kterému se to podaří, ukáže (položí prst) na každý z těchto obrázků.
  4. Za splnění získá hráč postavičku zvířete.
Hráč, který jako první získá 5 postaviček zvířat, nebo sesbírá 2 žetony s traktorem, vítězí!



Závěrečné zhodnocení


Jedná se opravdu o jednoduchou hru, která je cílená i pro mladší děti. Především i pro ty, co neumějí ještě číst ani počítat. A to je dobře. Předchozí recenzovaná deskovka od Tacticu tj. Malí světoběžníci byla sice hodně fajn, ale přece jen byla určená pro děti 5 - 10 let, tedy pro předškoláky a školáky.
Hledej a najdi - Farma zase míří na ty nejmladší, tedy pro děti co chodí ještě do školky. Na krabici se píše sice od 4+, ale viděl bych to i pro mladší děti tedy od 3 let do 8 let. Starší děti to asi bavit nebude.
Jinak princip hraní je velice jednoduchý. Odhalit dvě karty a kdo nejrychleji z hráčů objeví na modulární hracím plánu tyto odhalené obrázky, získává odměnu v podobě jednoho zvířátka do své farmy. Každý hráč má svojí vlastní farmu (4 různých barev), vytvořenou z jednoduchého kartonového domečku složeného dohromady a s podstavcem desky zobrazující ohradu s plotem. Vyhrává ten hráč, který jako první najde 5 zvířátek a umístí je na farmu (případně lze vyhrát i jinak - pokud na odhalených kartách jsou stejné symbolů traktorů a získáte zvířátko, dostanete také žeton traktoru. Jestliže nasbíráte během hry 2 žetony traktoru, vyhráváte také hru). Modulární hrací plán, který je možné neustále měnit je hodně fajn a má dvě strany - na jedné straně jsou vyobrazena ztracená zvířátka, zeleniny a další hravé předměty v té jednodušší variantě, kdy se lehčeji v prostředí hledají (doporučeno pro ty mladší děti), zatímco na druhé straně puzzlového dílku je spíše těžší varianta, kdy zvířátka, zeleniny a další věci jsou schování mezi pšeničnými klasy a poměrně dost špatně se hledají (určeno především pro ty hráče, kteří si chtějí hraní této dětské hry trošku ztížit).
Jinak tato hra patrně vychází z dětských knížek, kde na stránkách hledáte všelijaké ty věci. Na knižním trhu je toho poměrně spoustu, ale na deskoherním toho zase moc není. Pokud chcete hru i pro mladší děti, co chodí do školky, a vyzkoušet jejich vnímavost a postřeh určitě tuto hru s tématem vyhledávání na farmě doporučuji. Ostatně není zase tak drahá jako knížka.


ZA POSKYTNUTÍ HRY K RECENZI DĚKUJEME VYDATELI.


HLEDEJ A NAJDI - FARMA
(V ORIG. ETSI JA LÖYDÄ! MAATILALLA)
VYDAVATEL ORIGINÁLU: TACTIC
VYDAL CZ: ADC BLACKFIRE ENT. S.R.O.
ROK VYDÁNÍ: 2022
POČET HRÁČŮ: 2-4
VĚK: 4+ LET
HERNÍ DOBA: 20 MINUT


Stručný verdikt s ohodnocením

Jednoduchá hra pro děti chodící do školky. O vyhledávání ztracených zvířátek, zeleniny a dalších veselých předmětů na modulárním hracím plánu (v prostředí Farmy), co se skládá jako puzzle dohromady. Za rychlé vyhledání obou obrázků z karet na hrací desce dostanete odměnu v podobě zvířátka (případně žeton traktoru). Děti potrénuje v rychlosti, postřehu a vnímavosti.
 Celkové hodnocení: 81,250 = 82 %


Klady a zápory

+ vyhledávací hra pro děti
+ modulární hrací plán (lehčí a těžší obtížnost)
+ jednoduchá pravidla
+ plastová zvířátka


- spolu se sestavenými farmami se špatně ukládá do krabice