Pac-Man: Desková hra (2022)


Legendární arkádový hrdina se svým WAKA, WAKA! slaví více než 42 let své existence.

PAC-MAN slaví !!!


Z automatu až k deskovce


Kultovní PAC-MAN se sice dostal do staršího věku dospělosti, ale pořád se na něj nezapomíná a i dnes si jej zahrajete ve videohře na internetu či v aplikaci na mobilu. Tenhle žlutý smajlík pojídající žluté tečky v tmavém bludišti za dosažením co možná nejlepšího skóre a utíkající před barevnými duchy se stál zkrátka herní legendou a kultovní klasikou mezi arkádovými hrami po celém světě.
Všechno to tehdy začalo v Japonsku v roce 1980, kdy jeho tvůrce Tóru Iwatani se rozhodl vymyslet a udělat nenásilnou videohru, která by byla vhodná i pro ženy. Tenkrát totiž všude ve světě frčely jen samé střílečky a mlátičky. No a tenhle japonský vizionář se rozhodl, že svého nenásilného hrdinu orientuje na pojídání jídla (resp. žlutých teček a sem tam se objeví v bludišti jako bonus ovoce).
Nejprve se hra v Japonsku jmenovala PUCK MAN, ale pro export do světa se tvůrci název moc nezdál, a tak jej raději přejmenoval - ve finále vyhrál výraz PAC-MAN. Tvůrci se totiž nelíbilo, že by PUCK MANA mohli třeba Američané zaměňovat za sprostější slovíčko tedy FUCK MANA.
Jednoduchá plošinová hra se žlutým smajlíkem si získala v 80. letech velkou popularitu, které se v té době vyrovnal snad jen ruský TETRIS. Za celou dobu své existence se mimo automaty se jí prodalo a stáhlo až přes padesát titulů (většina z nich byla i zdarma) této klasiky. Na tehdejší herní konzoly Atari 2600 se PAC-MAN se stal nejprodávanější hrou této konzole, kdy se prodalo až přes 8 milionů kopií. 
S PAC-MANa se stal velký fenomén a také silná franšíza, kdy mimo dalších videoher se prodávaly úspěšně po celém světě třeba hračky, oblečení, točily animované seriály či reality show.

Náhled z videohry

V roce 2019 reinkarnovalo vývojářské studio Buffalo Games tuto arkádovou videohru do deskovky, kterou aktuálně vydalo v roce 2022 také české vydavatelství her a hraček, společnost ADC Blackfire Entertainment, s.r.o. i v češtině (naštěstí elektronické WAKA, WAKA, WAKA zůstalo!).
Zatímco většina deskovek využívá známé herní licence, ale svojí hratelností jsou to zcela odlišné hry, u PAC-MANA se vývojáři drželi originálu. Stejně tomu bylo jako u nedávno recenzované hry na motivu videohry na mém blogu jménem Sonic a parťáci (v orig. Sonic Super Teams).
Obě deskovky se perfektně povedly. Drží se své herní licence, a přitom skvěle využívají mechaniku obdobnou jako kdybyste hráli hru na konzoli či automatu, ale s tím rozdílem, že hrajete deskovku.


Co nalezneme v arkádové krabici?


Pojďme pěkně od začátku a podívejme se nejdříve na abstraktní design této krabice, který je na můj vkus takový divoký a nevyvážený. Ale jakmile vám přijde krabice s hrou domů, není to až tak zlé, jak se jeví na obrázku na internetu. Přesto bych volil decentnější design bez toho křiklavého žlutého pruhu s názvem PAC-MAN: Desková hra. Ale o tom já nerozhoduji a je to jen můj názor. Jak už jsem říkal, v realitě ten design krabice není zase vůbec špatný a má to ten svůj arkádový videoherní styl z automatu. Dokonce na boku krabice najdete "otvory na mince" jako u automatu.

Rozložení komponent z krabice

Po rozbalení najdete uvnitř česká pravidla, která musím opravdu pochválit. Ještě nikdy tak přehledně, tak jasně srozumitelně a bez chyb přeložená pravidla jsem nečetl. Je vidět, že už je kdysi někdo psal a doupravila se tak, aby byla přehledná a dávala smysl. Tady překladateli tedy palec nahoru.
Dále v krabici najdeme jeden bodovací bloček (takový jednoduchý, černobílý - ale proč ne!), potom tři žluté (jak jinak) hrací kostky, 40 karet pro pohyb duchů a bonusů, 34 žetonů odměn, 4 plastové postavičky duchů (ty jsou krásné a klasicky barevně označené, každý duch má v pravidlech své české jméno), pak najdete 3 x baterie 1.5V AG13/LR44 vložené v PAC-MANovi a v neposlední řadě velkou hrací desku s bludištěm, kterou musíte celkem složitě složit z 5 částí (ale jakmile na to přijdete, tak to dáte dohromady). No ještě jsem zapomněl zmínit žluté kolíčky, které slouží jako bodové tečky v bludišti, kterých je tu opravdu mnoho a při hraní se zacvakávají do příslušných otvorů. Jakmile PAC-MAN sní / zacvakne žlutý kolík do zdířky ozve z něj známe elektronické WAKA, WAKA, WAKA!

Komponentů v krabici je dostatek pro rychlé hraní této skvělé arkády.


Jak se hraje videohra jako deskovka?


V této deskovce stejně jako ve staré počítačové herní klasice, se stanete nejprve žlutým pojídačem, který musí postupně sníst / zacvaknout co nejvíce žlutých puntíků do hracího plánu a získat tak co nejvíce bodů, zatímco pak si s protihráči role obrátíte a stanete se zase duchem, respektive ovládáte 4 barevné duchy za pomocí karet pohybů. Vyhrává ten hráč, který za PAC-MAN získal nejvíce bodů.

Bloček na body

Tato arkádová deskovka se hraje tolikrát, kolik hráčů se herní partie účastní (hráči se postupně vystřídají v roli PAC-MANa (zatímco se ostatní vždy zhostí role duchů) a celou herní partii vyhraje ten, který dokáže získat požíráním žlutých puntíků (a dalších bodovaných „poživatin“) nejvíce bodů. Přičemž hráči v rolích duchů se snaží PAC-MANa vždy dohonit, aby získal bodů co nejméně.

Hráči si rozloží poměrně velký herní plán a do většiny jeho zdířek vloží žluté kolíčky tak, aby vykukovaly nahoru (horní poloha = nesnědený, dolní poloha = snědený). Na čtveřici vybraných polí pak umístí silový puntík, který PAC-MANovi po svém snědení umožní dočasně pojídat i duchy.

PAC-MAN unikající před duchy

Figurka PAC-MANa se umístí na startovní pole START a do startovní ohrádky duchů se umístí všechny 4 figurky duchů (červený před ohrádku).

Z pohybových karet duchů se zamícháním vytvoří balíček karet, který při hře určuje o kolik políček a v jakém pořadí se pohybují duchové. Žluté karty duchů (které určují to samé, jen jsou „silnější“) se zatím umístí stranou. Jedná se o karty pro další a těžší 2. úroveň hraní.

Karty pro pohyb duchů a bonusy (ovoce)

První hráč hrající za PAC-MANa začíná a hodí třemi žlutými kostkami. Součet hodnot určí, o kolik políček se žlutý pojídač může pohnout v bludišti. Přičemž PAC-MAN se může pohybovat libovolně dopředu/dozadu atp. Každé políčko se žlutým puntíkem v horní poloze hráč při jeho navštívení zamáčkne do herní plochy na znamení, že tu již byl, a puntík snědl.

Posléze jsou na tahu duchové. Začínáte odhalením vrchní karty z modrého balíčku. A tato karta určuje pořadí, v jakém se duchové pohybují (je to důležité, protože se duchové mohou neúmyslně blokovat atp.) a také, o kolik polí se mohou v tomto kole pohnout. Oproti PAC-MANovi se duchové nesmí při svém pohybu otočit do protisměru. Současně se hráči hrající za duchy mohou domlouvat na taktice a na svém společném postupu při lovu PAC-MANa.

Ale aby to nebylo tak jednoduché, jsou na herním plánu tzv. silové bodíky, které umožní PAC-MANovi  dočasně pojídat i duchy. Pokud PAC-MAN takový bodík sní, jeho tah ihned končí. Současně získá další 3 pohyby, které ale vykonává postupně. Tedy hodí jednou žlutou kostkou, pohne se o hozený počet polí. Pak druhou žlutou kostkou a pohne se. A nakonec třetí kostkou a pohne se. Při těchto 3 pohybech naopak on sní ducha, když na něj narazí (a za snědeného ducha samozřejmě získává body do závěrečného bodování). Navíc se snědený duch stane pouhým svým stínem (představuje ho žetonek očí) a než se znovu pustí do lovu PAC-MANa, musí se dostat do startovní ohrádky duchů.

Rozložení arkády

Jestli se PAC-MANovi podaří sníst všechny žluté puntíky na hrací plánu, v takovém případě se hra uvede do úplně původního stavu (umístění figurek, horní poloha žlutých puntíků...) jen s tím rozdílem, že se mezi modré karty duchů zamíchají i žluté karty duchů. Následuje hraní rychlejší a těžší 2. úrovně. V závěru hry se pak hráči sečtou body získané jak v první, tak i ve druhé úrovni hry.

Pokud se v jakémkoli okamžiku dostane duch a PAC-MAN na stejné pole herního plánu (a nemá výše uvedené „posílení“), duch PAC-MANa zničí a hra ihned končí. Hráč v roli PAC-MANa  spočte body za snědené pochutiny a předá roli PAC-MANa hráči, který ještě za něj nehrál (pokud již všichni hráli, končí cela herní partie).

Poté, co se všichni hráči vystřídají v roli PAC-MANa, pouze vyhodnotí, kdo byl v této roli nejúspěšnější a získal nejvíce bodů za snědené pochutiny. Ten se stává vítězem celé herní partie.
Sympatické figurky ze hry (PAC-MAN a duchové)


Závěrečné zhodnocení


Musím říct, že jsem s počinem "vzít starého dobrého PAC-MANa a předělat jej v deskovku" spokojen.
Hra má jasně a srozumitelně daná pravidla, která jsou vzhledem ke konceptu hry velice jednoduchá. Herní mechanismus je velice povedený. Opravdu máte pocit, že hrajete původní videohru z 80. let: za PAC-MANa a duchové vás pronásledují po bludišti, zatímco se snažíte co nejrychleji sesbírat žluté bodíky a všelijaké bonusy. Hraní má opravdu svižné tempo, ale občas se musíte zastavit a strategicky zapřemýšlet "kudy z téhle bryndy vlastně ven!". Nicméně to je taky hodně fajn, že u téhle hry musíte přemýšlet. Převedení počítačové hry do deskové podoby je tedy hodně povedené a překvapivě funguje.
Figurky PAC-MANa a barevných duchů jsou krásné a hned si je zamilujete.
Tato deskovka je vhodná jak pro děti (píšou od 10 let, ale zvládnou i mnohem mladší), tak i dospělé především z nostalgického hraní původní videohry. Zavzpomínají na své dětství.
Překvapivě rozměrný plastový hrací plán se sice komplikovaněji skládá, ale chce to trochu více cviku, a pak není s jeho složením či rozložením problém. Problémem jsou snad jen žluté kolíčky, kterých je tu opravdu mnoho a musíte je po každé hře náročně vymačkávat nahoru. Naštěstí ve zdířkách hracího plánu poměrně dobře drží, takže tolik nevypadávají, a když nějaký žlutý kolíček ztratíte, tak v zásobě (v pytlíčku) najdete několik náhradních. Přesto tyto žluté kolíčky nejsou zrovna pozitivem na hře a možná by bylo lepší je nahradit samostatnými žetonky. To by jsme ale přišli o zacvakávání těchto kolíčku do hrací desky PAC-MANem a jeho elektronicky vydávaném zvuku WAKA, WAKA, WAKA!
Cena této arkádové deskovky přes cca tisíc korun je celkem přijatelná a rozumná.


ZA POSKYTNUTÍ HRY K RECENZI DĚKUJEME VYDATELI.



PAC-MAN: DESKOVÁ HRA
(V ORIG. PAC-MAN: THE BOARD GAME)
VYDAVATEL ORIGINÁLU: BUFALLO GAMES
VYDAL CZ: ADC BLACKFIRE ENT. S.R.O.
ROK VYDÁNÍ: 2022
POČET HRÁČŮ: 2-5
VĚK: 10+ LET
HERNÍ DOBA: 20 MINUT


Stručný verdikt s ohodnocením

Pac-Man je prostě herní klasika mezi videohrami. Mezi deskovými hrami se sice do popředí nedostane, ale za mě je to věrohodné zpracování staré herní pecky. Krásná arkádová krabice, jasně a přehledně napsaná pravidla, plastové bludiště se zacvakávacími špuntíky, možnost hrát Arcade mód (se 3 životy), kultovní žlutý hrdina vydávající své specifické WAKA WAKA zvuky a jeho pronásledující barevní duchové. Za mě herní mechanika funguje výborně - má to tu správnou herní atmosféru (Pac-Man musí taktizovat, aby unikl duchům). Jedinou výtky mám ke žlutým kolíčkům (mohlo se řešit jinak) a ke samotnému Pac-Manovi (zvuk se nedá vypnout).
 Celkové hodnocení: 90,625 = 91 %


Klady a zápory

+ jasně a srozumitelně napsaná pravidla (český překlad nemá chybu)
+ věrné zpracování kultovní videohry do deskovky
+ krásné figurky i netradiční plastový plán s bludištěm
+ atmosféra nostalgické videohry
+ mechanika hry je jednoduchá a funguje na výbornou

- zvuk Pac-Mana se nedá vypnout (chybí tlačítko, v krabici vydává zvuky)
- žluté špuntíky v herní desce (při nové hře vycvakávání zdržuje, možná lepší žetony)
- hra může skončit nečekaně rychle