Čarovné kostky: Dobrodružství v pohádkách bratří Grimmů (2022)

Lociko, běž do kouzelného lesa za vílou a dostaneš 3 zlaté mince, které pak vhoď do studny. Avšak dej si pozor na zákeřného Palečka, který sedí v Hostinci a přemýšlí, jak tě o mince připravit. 

 


O hře 


Tuto novinku ze světa pohádek přinesl do České republiky v prvním kvartálu roku 2022 u nás přední vydavatel deskových her a hraček ADC Blackfire Entertainment, s.r.o.. Hra vzešla z kreativního projektu na Kickstarteru a jako první ji zafinancovala v r. 2019 maďarská společnost Korona Games.
Jedná se o rodinnou deskovku s barevnými kostkami a úkolovými kartami s nezvykle dlouhým názvem Čarovné kostky: Dobrodružství v pohádkách bratří Grimmů (v orig. znění Dice Upon a Time: Adventures in Grimms’ Tales ), kterou český vydavatel kompletně přeložil do češtiny, a dokonce nechal vyrobit i s plastovými figurkami (v prototypech původní hry byly jen kartonové kresby na podstavcích). 
Pohádkové figurky jsou poměrně velké, vyrobené z tvrdé pryže, do detailu propracované, avšak nejsou barevné (jen v hnědé barvě). Lze to však pochopit vzhledem k tomu, že se jedná o sériovou výrobu. Není problém dokoupit si barvičky a štětečkem si pohádkové figurky oživit podle vaší vlastní fantazie.
Jasně, Červená Karkulka nemusí mít zrovna červený plášť s kapucí, Šípková Růženka své modré šaty a Locika své dlouhé zlaté vlasy, ale vzhledem k tradici klasických pohádek bych to doporučoval. 
Záleží však na vašem zvážení, jak se rozhodnete figurky namalovat, a jestli vůbec. 
Jinak tato desková hra je určená pro 2 až 5 hráčů, tedy ideální pro rodinné hraní s dětmi.
Doporučuje se  hraní s dětmi od 10+, což je dáno asi těmito důvody: znát hodnoty na kostkách, umění číst úkolů na kartách a chápat celkovou mechaniku. Autorem deskovky je jakýsi Istvan Szauer, herní designer, jehož prvním počinem je právě tato kouzelná hra s pohádkovým hracím plánem.

Hrací plán, figurky, karty, žetony jak z pohádky



Šupky, dupky do pohádky


Hráči si v první řadě rozloží herní plán doprostřed stolu. Výrobce musím pochválit, je krásně malovaný z obou stran. Na zadní straně naleznete sice jen hnědočernou kresbu již známého obrázku z krabice, ale ten obrázek má prostě svoje kouzlo, i když slouží jen jako designerský prvek. Zato na druhé straně naleznete pestrou mapu se všelijakými pohádkovými postavičkami a tajemnými místy včetně hracích polí pro umísťování kostek. Přestože je herní plán poměrně velký (pro nemalé figurky dostačující), z pevných desek, dobře se skládá a rozkládá, mám s ilustrací této mapy tak trošku problém. 
Přece jen jsem zvyklý na takové ty klasické pohádky či Disneyovky, tak necítím z této přestože krásné mapy upřímně tu pohádkovost. Spíše bych to přirovnal ke kombinaci fantasy s japonskými manga kresbami (obzvláště Víla mi ten styl připomíná). Ale to je asi tím maďarský stylem, takže si myslím, že je to nakonec v pohodě a otázkou jen vkusu. Přece jen každá hra má svoje od výrobce.

Rozložený hrací plán

Rozložíme si tedy herní plán, roztřídíme si jednotlivé karty (Magické předměty, Příběhy a Úkoly, ty rozdělíme podle hodnoty), zamícháme je a položíme lícem dolů vedle hracího plánu na stůl. Připravíme si také žetony (jablka, mince a chleba), které budeme sbírat při hře pro plnění úkolů. Každý hráč si vezme následně 5 kostek v jedné barvě. Vylosuje si jeden magický předmět a dvě karty úkolu. Pak si hráči postaví svojí figurku na startovní pole (město) doprostřed hracího plánu.
Jak vidíte, vlastně čtete, příprava hry je poměrně jednoduchá, rychlá a zvládne ji i malé dítě (10+).



Postavy z pohádek 


Hráči se ujímají rolí pohádkových postav. Vyberou se její kartu se speciální vlastností a příslušnou figurku umístí na startovní pole (město). K výběru má těchto devět známých postav z pohádek bratří Grimmů: Sněhurku, Šípková Růženku, Červenou Karkulku, Kocoura v botách, Brémské muzikanty, Krále Kozí Bradu, Lociku, Palečka nebo Statečného krejčíka. Snaží se s nimi plnit úkoly a získat co možná nejvíce Bodů dobrodružství (BD). Hráč, který má po poslední kapitole hry nejvíce BD, zvítězí a stane se tak pohádkovým šampiónem. A to už se vyplatí, zahrát si tuto hru v rodinném kruhu.

Kocour v botách, kostky a karty

Tato hra propojuje postavy, příběhy a úkoly známé z pohádek bratří Grimmů, tak že vždycky musíte cestovat po malovaném hracím plánu, otevírat cesty pomocí kostek a plnit podmínky, abyste získali co nejvíce BD. Kromě karet a figurek pohádkových postav v krabici naleznete i králičí odznak začínajícího hráče, extra hadí kostku, několik zásob žetonů (54x základních - zlaťáků, jablka, chleba, 5x králičích žetonů, 4x úkolové žetony a 3x Palečkovy žetony), 18x kouzelných předmětů, 40x karet úkolových, 64x příběhových, 12x karet událostí a v neposlední řadě 25 kostek v pěti barvách.
Je to tedy celkem velmi slušná, co se týče počtu, i kvalitní zásoba komponentů pro hraní. 


Běž pro jablka, dostaneš odměnu... aneb jak se to hraje


Na začátku každé kapitoly si všichni hráči hodí všemi svými kostkami. Hodnoty, které padly mohou využívat v dané kapitole. Hráči se střídají ve svých tazích. Každý tah se skládá z několika kroků:

Umístění kostek s Kocourem v botách


Tah hráče


Umístění kostky
Z každé lokace na mapě vede několik cest. Každá cesta má na sobě milník, který je označen číslem. Aby danou cestu mohl hráč použít, musí na uvedené číslo umístit kostku minimálně stejné hodnoty.

Speciální efekt kostky 
Kostky mají na sobě speciální ikony (hodnota 6). Po jejich položení se okamžitě aktivuje její efekt.

Magický lektvar: Hráč si ihned bere magický předmět.
Zákaz vstupu: Jiný hráč nesmí danou cestu použít
Dvojitý zisk: V případě zisku žetonu získá hráč ještě jeden žeton stejné hodnoty.
Karta příběhu: Hráč si okamžitě si bere kartu příběhu.
Pohyb: Hráč přesune svoji figurku do vedlejší lokace.

Aktivace lokality
Aktivuje se efekt lokace - některé generují zdroje, jiné karty příběhu a ostatní slouží ke splnění úkolů (odevzdání či získání předmětu nebo jen dojití na dané místo).

Splnění úkolu
Pokud hráč splnil podmínky uvedené na kartě úkolu, vyloží ji před sebe a na konci hry si za ni započte vítězné body.

Miniúkoly a žetony (jablka, mince a chléb)

Konec kapitoly nastává, pokud všichni hráči odehráli svá kola nebo se dalšího hraní vzdali. Všichni hráči si vezmou všechny své kostky a začíná nová kapitola.

Vítězí ten hráč, který má na konci hry po poslední kapitole nejvíce Bodů dobrodružství (BD).


Závěrečné zhodnocení


Rodinná pohádková hra s nezvykle dlouhým názvem Čarovné kostky: Dobrodružství v pohádkách bratří Grimmů je příjemná oddechovka, která vás tak trochu vrátí v čase a připomene vám, především díky ilustrovanému hracímu plánu s políčky, takové herní klasiky z dob socialismu, jakými jsou i dodnes  vydávané deskovky Loupežníci, třeste se! či Z pohádky do pohádky (Dino Toys, s.r.o.).
Ano, ani jedna z těch dvou zmíněných her není nijak extra dobrá, ale jsou to prostě klasiky, na kterých jsme vyrůstali (tedy alespoň já). To se nedá říct o naší novince, která není vůbec jednoduchá.
Člověk musí u ní přemýšlet, otevírat za pomoci kostek cesty a využívat karty. Je to zvláštní kombinace - kostky a karty v jedné hře. Ale s tématem pohádek a plnění úkolu to funguje v pohodě a ani děti s tím neměly vůbec žádný problém. Jediné s čím si nevěděly rady, bylo využívání Lesních duchů, když si zablokovaly cesty při procházení pohádkovou mapou. V pravidlech jsou totiž stručně popsány. Chvíli trvalo, než pochopily jejich efekty. Ono celkově se jde rychle na věc. V pravidlech na prvních stránkách nenajdete úvodní slovo ani obsah, ale rovnou se jde na přípravu, a pak na průběh kola. Ale jinak jsou přehledná i s obrázkovými příklady. K překladu do češtiny nemám výhrady a nezaznamenal jsem nějaké překlepy či chyby. Závěrečný přehled s pohádkovými postavami a kouzelnými předměty je fajn.
Figurky jsou opravdu nádherné a jsou doménou celého insertu. Škoda jen, že nejsou barevné a sem tam se může ulomit ten kousek. Jak už jsem psal, nemyslím si, že by to bylo špatnou kvalitou plastu, ale prostě zpodobněním určitých figurek, např. Paleček letící s přikrývkou jistojistě dlouho nevydrží, Brémským muzikantům může upadnout ocas či Kocourovi v botách se časem může ohnout šavle. Ostatní komponenty jsou precizně vyrobené - pevný hrací plán, kvalitní karty, kostky i žetony. 
Herní mechanismus, kdy za pomocí kostek otevíráte cesty a snažíte se plnit úkoly tím stylem: dojít na místo, vyzvednou předmět, jít s ním někam jinam a dostat odměnu funguje, i když se sem tam zaseknete a musíte počkat do dokončení kapitoly (viz využívání Lesních duchů). 
Je to zase něco prostě jiného. Deskovka z maďarský luhů a hájů. Má to svojí specifickou pohádkovou atmosféru, i když na hranici mezi fantasy a japonskou manga ilustrací. Děti to bude náramně bavit, ale i rodiče ocení ten zvláštní kostkový mechanismus této hry. Vřele doporučuji pro ty, co mají rádi pohádky. Cena okolo 1500 Kč a výše je normální za tuto opravdu povedenou deskovku.


ZA POSKYTNUTÍ HRY K RECENZI DĚKUJEME VYDATELI.



ČAROVNÉ KOSTKY: DOBRODRUŽSTVÍ V POHÁDKÁCH BRATŘÍ GRIMMŮ
(V ORIG. DICE UPON A TIME)
VYDAVATEL ORIGINÁLU: KORONA GAMES
VYDAL CZ: ADC BLACKFIRE ENT. S.R.O.
ROK VYDÁNÍ: 2019
POČET HRÁČŮ: 2-5
VĚK: 10+ LET
HERNÍ DOBA: 60 MINUT


Stručný verdikt s ohodnocením

Dice Upon a Time je rodinná hra s jasnými a jednoduchými pravidly, přesto s dostatečnou hloubkou pro zkušenější hráče.
Krásné zpracování deskovky s malovaným hracím plánem a plastovými figurkami. Zajímavé propojení cestování s kostkami a užívaní karet příběhů s úkoly. Pro rodinné hraní s dětmi zajímavá varianta pro propojení deskovky s oblíbenými pohádkami bratří Grimmů.
 Celkové hodnocení: 86,875 = 87 %


Klady a zápory

+ kvalitní materiál (krabice, figurky, žetony a karty)
+ krásně malovaný hrací plán s pohádkovými postavami a místy
+ nádherně zpracované a poměrně velké figurky (až 9-ti) pohádkových postav
+ propojení kostek pro cestování s příběhovými kartami, události a úkoly

- maďarské ilustrace se nemusí líbit každému
- figurky se můžou polámat (ne nekvalitou, ale spíš zpodobněním - třeba Paleček)
- občas budete muset používat to, co máte na krku