Pán Prstenů: Putování po Středozemi - Válečné tažení (2021)


Koncem minulého roku 2021 dostali fanoušci deskové hry Pána Prstenů: Putování po Středozemi miloučký dárek. Jak by řekl Glum: "Miláška". Těsně před Vánoci totiž český distributor dětských hraček a společenských her ADC Blackfire Entertainment, s.r.o. naskladnil fyzicky nové velké rozšíření, v pořadí již druhé k této oblíbené deskovce, kde si stavíte Středozem z jednotlivých mapových dílů, jako hobiti, čarodějové, elfové, lidi či dokonce jako meddědovec plníte úkoly za pomoci aplikace, zažíváte všelijaká dobrodružství z tohoto světa a likvidujete přitom ohavné skřety, lesní pavouky, přízraky, vrrky, jeskyní zlobry a další přisluhovače temného pána Saurona. 

Nové rozšíření s podtitulem Válečné tažení přináší zbrusu novou kampaň, v niž vyrazíte na pomoc Gondoru a Rohanu. Kromě toho opět v ohromné krabici naleznete další mapové díly, nové hráčské karty, předměty, terény, nové hrdiny a spoustu nepřátel včetně olifantů a obléhacích věží. V nové herní kampani s patnácti scénáři se vaši hrdinové střetnou s nemilosrdnými žoldáky na rozlehlých pláních Jízdmarky, hluboko pod korunami stromů Fangornského lesa a v děsivých ruinách Osgiliathu.

Upozornění: Bez mobilní aplikace a základní sady  Pána Prstenů: Putování po Středozemi si tuto deskovou hru s mapovými díly a se spoustou figurek nezahrajete!

Krabice rozšíření

Toto rozšíření obsahuje: 

18 oboustranných mapových dílů
28 plastových figurek
65 karet předmětů
3 kartičky titulů
30 karet s dovednostmi hrdinů
72 karet s dovednostmi dle role
6 karet s terénem
10 kartiček jezdeckých zvířat
15 kartiček strastí
7 karet hrdinů
5 žetonů opevnění
14 dělených žetonů terénu
5 žetonů náročné oblasti
1 česká pravidla

V první řadě co vás určitě zaujme po rozbalení krabice zaujme jsou figurky. Je jich tu na samotné rozšíření poměrně dost. V krabici naleznete 28 plastových hrdinů, z toho 6 nových hrdinů a zbytek jsou nepřátele, z niž za zmínku určitě stojí monumentální olifanti, jezdci na vrrcích, okřídlené nestvůry či obléhací věže. Jak už sám název rozšíření napovídá, jedná se o velice silnou, útočnou a smrtící kombinaci nepřátel, s kterými se můžete nyní potkat v daných scénářích při aktualizaci aplikace (prostě si do sbírky přidáte Válečné tažení). Nezapomeňte si nastavit češtinu, která je tu také k dispozici - přestože není bezchybná a sem tam jsou překlepy či spojená slova dohromady.

Rozestavěné rozšíření

Předně je třeba pochválit figurky, které jsou opravdu precizně provedené a do detailu vyřazené (hold dneska 3D tiskárny umí dělat divy). Člověk až má pocit, že se nedají zničit. Přesto sem tam u nějaké figurky najdete ohnutý meč či kopí, ale nic co by se nedalo srovnat, aniž byste to zlomili. Tady je třeba vydavatele Fantasy Flight Games pochválit za opravdu dobrou práci při výrobě figurek.

Figurky v rozšíření

Přibližme si jaké nové hrdiny v krabici nalezneme. Je jich celkem šest a oproti předchozím sadám jsou příjemně různého druhu. Myslím tím, že je tu celkem pestrý výběr - můžete si vybrat trpaslíka, hobita či měňavce Medděda. A začneme právě tím Meddědem, který má schopnost se proměnit v běsnícího se medvěda. V krabici nalezneme hned dvě jeho figurky - jako člověka, který žije v lese a výzvědy provádí volnou akcí, a jako medvěda, který má velice silnou útočnou sílu (5), díky níž se rozutečou i ty silnější nepřátelé. Za pomoci hráčské karty se dokáže měnit tedy v běsnící stvůru.
Další postavičkou (a to doslova), která stojí za zmínku, je Kalamity Bralová. Houževnatá hobitka, která se vrhá bezhlavě do každé bitvy a nejen mě překvapila svojí bojovností. V případě odpočinku dokáže u táborového ohně vytvořit atmosféru hobitího domova a vyléčit jako bylinkářka svým spoluhráčům jakékoliv zranění. Mezi další malé hrdiny patří trpaslík z Thorinovy družiny Dvalin, který opustil svůj Erebor a vydal se za dobrodružstvím zachránit Středozem. Neohroženě se vrhá se svojí sekerou mezi skřety a lesní pavouky. Dalším hrdinou je Společenstva prstenu je známý Boromir ve svém brnění, který za pomoci rohu nabuzuje a kosí svým mečem nepřátele hlava nehlava. Je to opravdový obránce a vlastenec Gondoru. Mezi nové smyšlené postavy, které se neobjevily ani v jedné knižní sáze či filmové dvou trilogii, patří rohanská štítonoška Fréahilda a elfská lučištnice Rénërien. Rohanská štítonoška má svého vlastního koně Bělovlasa (lze vyměnit i později za jiného), s nímž se dokáže rychle pohybovat po bojišti a dokáže své spolubojovníky podpořit v boji. Elfská lučištnice spíše spoléhá na svoji hbitost a chytrost, která ji dokáže se dostat z jakéhokoliv problému.
To vše k těmto hrdinům, a a jak je vidět všichni jsou různorodí, ať už jde o rasu či schopnosti.

Karty hrdinů v rozšíření

V rozšíření Válečné tažení přibyli i nové role. Najdeme jich tu šest: sečtělý - bude rychleji získávat znalosti při prozkoumávaní míst Středozemě,  štítonožka - dokáže podržet a semknout hrdiny do úderného společenstva, lišák - co nezvládne silou, dokáže svojí chytrostí, průvodce - vám pomůže rychleji procházet divočinou, zásobovač - dodává zásoby jídla a udržuje náladu u rozdělaného ohně, a voják - dokáže své schopnosti zužitkovat v boji a pomoc svým přátelům.

Kromě toho v krabici nalezneme nové karty, předměty a celou řadu nových terénů: opevnění - ztěžuje pohyb postav během boje, barikáda - přes, kterou se nelze jen tak jednoduše přesunout, fontána - která vás uklidňuje a snižuje váš strach, jezírko - přidává inspiraci, plot - jež, lze přeskočit pouze za použití obratnosti, příkop - zraňuje postavy, pokud se přes něj přesouvá, a nakonec je truhla - ve které sice hrdina nenajde poklady, ale hrdinovi přidávají nějaké ty vědomosti.
Za zmínku stojí také nové karty nehezkých strastí (Uvězněný, Vyděšený a Sklíčený), které vám budou znepříjemňovat celou tu dlouhou cestu pro splnění 15 scénářů nového rozšíření.

Samozřejmě blíže specifikovat děj těchto scénářů nemohu, abych neprozradil něco blíže a nezkazil vám plnohodnotný zážitek. Kampaň skládající se zhruba z 15 misí, z níž každá z nich vám zabere zhruba tu hodinku až dvě, si zahrajete jak na poměrně velkých mapách složených z nových dílů, tak i na menších mapách bojiště s využitím nového terénu. Finále, rozdělující se na tři různá dějství odehrávajících se na různých mapách bojiště, je adrenalinových zážitkem a jistě na jeho konci oceníte, že tato kampaň patřila mezi ty nejlepší, co dosud tato kooperativní hra Pán Prstenů: Putování po Středozemi nabídla. Každopádně se máte na co těšit a koupi tohoto rozšíření jen vřele doporučuji.


ZA POSKYTNUTÍ HRY K RECENZI DĚKUJEME VYDATELI.



PÁN PRSTENŮ: PUTOVÁNÍ PO STŘEDOZEMI - VALEČNÉ TAŽENÍ
(V ORIG. THE LORD OF RINGS: JOURNEYS IN MIDDLE-EART SPREADING WAR EXPANSION)
VYDAVATEL ORIGINÁLU: FANTASY FLIGHT GAMES
VYDAL CZ: ADC BLACKFIRE ENT. S.R.O.
ROK VYDÁNÍ: 2021
POČET HRÁČŮ: 1-5
VĚK: 14+ LET
HERNÍ DOBA: 60 MINUT


Stručný verdikt s ohodnocením

Nové rozšíření k Pánovi Prstenů: Putování po Středozemi přináší opravdu velké množství nového materiálu a až 6 nových zajímavých hrdinů. Zbrusu nová kampaň obsahuje až 15 nových scénářů okolo Rohanu a Gondoru. Jedno z nejlepších rozšíření, co tato desková hra s mapovými díly a aplikací nabídla.
 Celkové hodnocení: 87,500 = 88 %


Klady a zápory

+ nová dobrodružství ze Středozemě (až 15 scénářů)
+ krásná grafika karet a zpracování figurek
+ nové karty, předměty, terény
+ další kvalitní figurky + olifanti, obléhací věže

- zdlouhavé skládání mapových dílů (dle aplikace)
- kresby krajin na mapových dílech nejsou až tak podstatné
- překlepy v překladu karet (opravné přelepky lze stáhnout zde)
- češtinu v aplikaci je třeba dopilovat