Timeline: nové edice (2020)

Úvodní obrázek

Timeline je rychlá karetní hra, ve která hráči musí na časovou osu správně zařadit jednotlivé události. Hráči přikládají kartičky, které dostanou na začátku hry, do řady tak, aby správně odhadli, mezi které letopočty jejich karta spadá a logicky doplnili již vyloženou časovou osu. Trefí-li se, kartu umístí a komplikují tak pozici ostatním, protože karty houstnou a intervaly, do kterých musíte své karty trefit, se zmenšují. Netrefí-li se, kartu zahodí a musí si líznout novou. Hra tím získává i taktický prvek, že těžších karet se snažíte zbavit co nejdříve, než bude tipování těžší.

Vítězí pak ten, kdo se jako první zbaví všech karet z ruky.

Plechová krabička v nové redesignové edici obsahuje česká a slovenská pravidla, 55 hracích karet.

Rozložené karty


TÉMATA


Česko

České karty
Mohl si dát Bedřich Smetana na oslavu dokončení cyklu "Má vlast" plzeňský ležák? A dokončil tento cyklus ještě před požárem Národního divadla nebo až potom? Byla Katedrála sv. Víta dokončena ještě před vznikem 1. československého státu?

Klasik

Klasické karty
Mohl si někdo dopřávat šampaňské, když Darwin formuloval svoji teorii evoluce? Byla elektrická žehlička vynalezena předtím, než první člověk vzlétl do vesmíru?

Vynálezy

Vynálezy
Mohl někdo nosit džíny, když byla poprvé vydána Encyklopedie? Používal se už v té době kartáček na zuby? Hydroplán sestrojili před nebo až po těchto vynálezech?

Události

Události
Když vypukl velký požár Říma, byl již Julius Caesar jmenován císařem? Začala v té době již stavba Velké čínské zdi? Odehrála se ve stejné době Kalifornská zlatá horečka?

 


RECENZE


Timeline není v naší české herní končině neznámou karetní hrou. Již od roku 2011 ji vydávalo u nás deskoherní vydavatelství REXhry v hranaté plechové krabičce s dívenkou na víku a dočkalo se hned několika verzí. Mohly jste se s ní setkat a zahrát v různých tématech, např. od historických událostí, objevech, hudbu a film, přes pestrou historii Česka a Slovenska až po samotné Star Wars. Ve světě jich je daleko ještě více a dělané třeba pro danou zemi (třeba Polsko, Quebéc, čínská či britská historie atd.).

Jelikož však u nás tyto hranaté edice od REXhry jsou již nedostupné, přišel v roce 2019 překvapivě ADC Blackfire Enetrtainment, s.r.o. na trh s novou redesignovanou edicí. Ta nabízí kulaté kovové krabičky s nádhernými kartami (některé převzaté z původní edice a některé zase nové), kterých bohužel najdeme uvnitř pouze 55. Ano, slyšíte tedy vlastně čtete dobře - pouhopouhých 55karet! To je oproti předchozí starší edici přesně polovina, jelikož ta měla v hranaté krabičce 110 karet. Na druhou stranu musíme říct, že původní edice stála cca 349 - 390 Kč, zatímco nová edice se pohybuje okolo 199 - 249 Kč (ano, někdy i více - třeba na Alze z nepochopitelných důvodů mají Klasik za 389 Kč). Dá se ale teda říct, že cena nové edice je přijatelná vzhledem k malému počtu karet a krásnému balení v kulaté kovové krabičce. Na druhou stranu je to velkou slabinou edice, jelikož se karty po častém hraní okoukají a letopočty si již budete pamatovat.

V současnosti tedy od Blakfiru vycházejí kulaté kovové krabičky s 55-ti kartami. V roce 2019 jich vydalo s tematickými balíčky KLASIK, VYNÁLEZY A UDÁLOSTI a nedávno v listopadu 2020 také očekáváné ČESKO, kde kartičky zůstaly zachovány z původní hranaté edice. Jejich tvorba je totiž čistě z české dílny. Pod vznikem se tak mohou hrdě podepsat také Martin Hrabálek, David Müller, Michal Široký, Kamil Smola a Jan Březina. A samozřejmě i ilustrace zůstaly v české režii pod taktovkou Aleny Kubíkové a MikMak Studia.

Jednoduchý mechanismus hry Timeline, kterou vymyslel Frédéric Henry, zůstal stejný. Tedy každý hráč si lízne čtyři karty a dá si je před sebe s letopočty dolů, tak aby na ně neviděl. Posléze se hráči střídají v tazích a doplňují svoji vybranou kartou časovou osu rozloženou před sebou. Čím více je karet je v časové ose, tím je pro hráče hra náročnější. Pokud se hráč splete, odhodí kartu a musí si líznout novou. Vyhrává ten, kdo jako první se zbaví všech karet.

Po pravidlové stránce je tedy hra strašně jednoduchá. Čím více je hráčů a vložených karet v časové ose, tím je hra samozřejmě náročnější, o to ale zajímavější.

Jedná se o skvělou karetní hru vhodnou na cesty, která pobaví každou věkovou skupinu (minimální věk však 8 let a vyšší vzhledem k tomu, že je třeba znát ze školy poznatky z Dějepisu a ne pouze tipovat. Ti starší si alespoň ty historická data připomenou). Timeline tedy výborná i v tom, že jde o vědomostní hru, která připomene či naučí něco z dějepisu!

Škoda, že u jednotlivých karet není i text z části historie. Člověk by se dozvěděl mnohem více než jen letopočet.

Sepsal pro vás Tomáš Martinec


Timeline
Autor: Frédéric Henry
Počet hráčů: 2–8
Délka hry: 30 minut
Doporučený věk: od 8 let
Rok vydání: 2010 (první hra Timeline)


Stručný verdikt s ohodnocením

Timeline je rychlá karetní hra vhodná i na cesty, ve které hráči vykládají karty na časovou osu. Hra má poučný charakter, kdy si připomenete důležitá data z hodin Dějepisu.

Celkové hodnocení: 81,250 = 82 %

Klady a zápory

+ krásné karty
+ kulatá kovová krabička
+ různá témata
+ jednoduchá pravidla 
 
- malé karty (pro někoho možná problém)
- slabší papír pravidel
- pouze 55 karet oproti starší edici